Británia hľadá nové ložiská ropy a plynu, chce preto zmenu pravidiel

24.05.2014 Celý región

Londýn 24. mája (TASR) - Britská vláda sa snaží dosiahnuť zmenu pravidiel, ktoré by zjednodušili a urýchlili prieskum ropy a plynu z bridlicových hornín. Informovali o tom agentúry Reuters a BBC.

Problémom je však kontroverzný postup pri ťažbe surovín z bridlíc, ktorý naráža na odpor ochranárov aj verejnosti.

Podľa najnovšej geologickej štúdie ložiská v grófstvach Sussex, Hampshire a Kent, na juhu Anglicka, ukrývajú až 4,4 miliardy barelov (1 barel = 159 litrov) ropy. A predchádzajúce prieskumy potvrdili, že na severe Anglicka sú zase bohaté zásoby plynu.

Ale ťažba zemného plynu z bridlíc tzv. frakovaním predstavuje veľkú záťaž pre životné prostredie. Hľadanie nových zdrojov komplikuje aj fakt, že podľa britských zákonov s ním musia súhlasiť majitelia všetkých pozemkov, na ktorých chcú firmy uskutočniť prieskum.

Britská vláda chce preto tento zákon zmeniť tak, aby prieskumným spoločnostiam uľahčila pátranie po nerastných surovinách ukrytých pod zemou.

Ťažba ropy a plynu z bridlíc by mohla Británii pomôcť znížiť závislosť od ich dovozu, ale na druhej strane môže viesť ku kontaminácii zdrojov pitnej vody, čo je hlavný argument jej odporcov.
 

Vyberte región